Minimální trvanlivost vs. Spotřebujte do

31. 1. 2019

Lidé si velmi často pletou pojmy MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST a SPOTŘEBUJTE DO, přičemž jejich význam je velmi rozdílný. Následkem toho končí velké množství potravin v odpadkovém koši, i když je konzumace takového jídla bezpečná. Stačí jen dodržet pár základních pravidel.

 

MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST

(anglicky “BEST BEFORE”)

 

Označuje dobu, po kterou si potravina uchová svoje specifické vlastnosti a kvalitu, jsou-li dodrženy skladovací podmínky (např. “Uchovávejte při  teplotách pod 7 °C”).

 

Potraviny je bezpečné konzumovat i po překročení data minimální trvanlivost, pokud jsou dodrženy skladovací podmínky a obal není poškozen. Potraviny však můžou ztratit svoji původní texturu či chuť. Než potraviny s překročeným datem minimální trvanlivosti vyhodíte do koše, tak zkontrolujte zda není obal poškozen a posuďte chuť, vůni a texturu takového produktu.

 

Nejběžnější potraviny, kde můžete najít datum minimální trvanlivosti jsou:

  • Chlazené produkty
  • Mražené produkty
  • Sušené produkty (těstoviny, rýže)
  • Konzervoané potraviny
  • Oleje
  • Cukrovinky



SPOTŘEBUJTE DO

(anglicky “USE BY”)

 

Označuje dobu, po kterou může být potravina konzumovaná bezpečně.
Po překročení tohota data se potraviny nemají konzumovat.

 

Většinou se jedná o čerstvé potraviny jako jsou ryby nebo hovězí maso, které se kazí velmi rychle. U takových potravin je velmi důležité, aby byly dodrženy skladovací podmínky (např. “Uchovávejte v lednici” nebo “Uchovávejte při teplotě 2-4 °C”). V opačném přípradě se takové potraviny zkazí daleko rychleji.

 

Zmrazení potravin ihned po zakoupení, může prodloužit jejich poživatelnost i po uplynutí datumu “Spotřebujte do”. Je důležité řídit se pokyny uvedenými na obalu, jako např. “Zmrazte a spotřebujte do“ nebo “Před použitím řádně rozmrazte a spotřebujte do 24 hodin“.









Zdroj:
http://eagri.cz/public/web/file/494441/Datum_spotreby_a_datum_minimalni_trvanlivosti.pdf

Tento web využívá cookies pro zajištění funkčnosti webu a získání statistik návštěvnosti webu. Více informací