Lidé si velmi často pletou pojmy MINIMÁLNÍ TRVANLIVOST a SPOTŘEBUJTE DO, přičemž jejich význam je velmi rozdílný. Následkem toho končí velké množství potravin v odpadkovém koši, i když je konzumace takového jídla bezpečná. Stačí jen dodržet pár základních pravidel.
Nejběžnější potraviny, kde můžete najít datum minimální trvanlivosti jsou:
Většinou se jedná o čerstvé potraviny jako jsou ryby nebo hovězí maso, které se kazí velmi rychle. U takových potravin je velmi důležité, aby byly dodrženy skladovací podmínky (např. “Uchovávejte v lednici” nebo “Uchovávejte při teplotě 2-4 °C”). V opačném přípradě se takové potraviny zkazí daleko rychleji.
Zmrazení potravin ihned po zakoupení, může prodloužit jejich poživatelnost i po uplynutí datumu “Spotřebujte do”. Je důležité řídit se pokyny uvedenými na obalu, jako např. “Zmrazte a spotřebujte do“ nebo “Před použitím řádně rozmrazte a spotřebujte do 24 hodin“.