Strach z prázdného místa

5. 3. 2019

Víš, co máš v lednici?  

Spousta potravinového odpadu je tvořena širokou nabídkou v obchodech a supermarketech. Lidé si zkrátka zvykli na to, že můžou mít všechno a to kdykoliv se jim zachce. Přitom je dokázáno, že když dáme něco do ledničky, automaticky se hodnota tohoto produktu pro nás snížuje. Jak byste se cítili, kdyby jste přišli domů s nákupem a pustili plato vajec ne zem tak, že se celé rozbije. Rádi byste určitě nebyli. Pokud necháte vajíčka sedět v lednici pod dobu 6 týdnů, tak pácháte úplně stejný zločin.


Bílé místo  

Důvod, proč nakupujeme tuny jídla je ten, že mamé v kuchyních spoustu místa pro uložení potravin. Jen velikost průměrné lednice se zvětšila o 15 % od 70. let minulého stolení. Lidé se cítí nepohodlně ohledně bílého místa, když se jedná o jídlo. Pohled na práznou lednici zkrátka bolí. Lidé tedy mají tendenci vyplnit každou škvýru a mít lednici vždy plnou. Všude musí něco být, a lidé tak podvědomě nakupují víc a víc. Spousta vědců věří, že menší lednice by vedly ke snížení potravinového odpadu v domácnostech.

To stejné platí u běžného talíře. Ten se rozrostl o celých 36 % od roku 1960. Jak už bylo řečeno, lidé nemají rádi bílé místo ve spojitosti s jídlem, a tak máme tendenci dát si na talíř tolik jídla, kolik jen můžeme. Každý zažil ten pocit, kdy na hotelové snídani využil každý centimetr na talíři, jen aby vše ochutnal. Proto spousta univerzit nebo hotelů po celém světě zmenšila velikost talířů ve svých kantýnách tak, aby velikosti porcí byly nutričně blíže potřebám člověka.

 

Následky přeplněných talířů a obědových táců jsou takové, že se buď přejídáme nebo spousta potravin musí být vyhozena do koše.





 

 

 


Zdroj:
https://www.universityofcalifornia.edu/climate-lab

We inform you that this site uses cookies to guarantee a high functionality of the webpage and to collect statistic data regarding web attendance. More information